Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Annette er snedkermester og en sand Boss Lady

Annette er Snedkersektionens helt egen Boss Lady. Hun er en af de rollemodeller, som skal få flere piger til at se muligheder i en fremtid inden for bygge- og anlægsbranchen i projektet Boss Ladies, som Dansk Byggeri er med i.

Der er langt mellem kvinderne i bygge- og anlægsbranchen. Tal fra Dansk Byggeri viser, at kun ni procent af de ansatte i bygge- og anlægsbranchen er kvinder, og sådan har det været de sidste 20 år. Samtidig skriger mange virksomheder efter kvalificeret arbejdskraft, og Dansk Byggeri forudser, at der i 2028 vil mangle 17.000 faglærte i bygge-, anlægs- og installationsbranchen.

– Stadig flere bygge- og anlægsvirksomheder har fået sværere ved at skaffe de medarbejdere, de har brug for. Og vi går glip af en masse talenter, hvis vi kun leder i den ene halvdel af befolkningen – nemlig blandt mændene, siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

Boss Ladies skal få flere kvinder til byggeriet
Manglen på kvalificeret arbejdskraft har fået Dansk Byggeri til at sætte et ambitiøst mål om, at andelen af kvinder i bygge- og anlægsbranchen skal fordobles inden for de næste ti år. Derfor har de sammen med en række samarbejdsparter iværksat kampagnen Boss Ladies, der skal få flere piger til at vælge en fremtid som håndværker.

Store overarme eller ej
Med kampagnen vil Dansk Byggeri aflive myten om, at man skal være en stor stærk mand for at arbejde i byggebranchen. I dag findes der nemlig så mange hjælpemidler, at det ikke er størrelsen på medarbejdernes overarme, der er afgørende, men i højere grad at man kan sit håndværk.

Det er møbel- og gelændersnedker samt indehaver af Storm Møbler, Annette Storm Daley, et godt eksempel på. Annette har mere end 30 års erfaring som møbel- og gelændersnedker, og allerede i 10. klasse gik det op for hende, at hun ville være snedker. Hun startede derfor i lære hos Jørgen Wolffs Møbelsnedkeri i Hellerup. I 1984 blev hun udlært, og der gik ikke mange år før hun valgte at satse på sit eget firma, Storm Møbler, som hun stiftede i 1997. Det var et godt sats Annette gjorde, for i juni sidste år kunne hun, sammen med sine svende, fejre 20 års jubilæum.

Annette er stolt af sit fag, og selvom det til tider kræver fysisk hårdt arbejde, har Annette aldrig følt sig udfordret af sit køn. 

– Det sker da af og til, at man skal løfte noget tungt, men det er ikke noget, der har været et problem for mig, siger Annette, og påpeger, at dårlige arbejdsstillinger er en større udfordring, men det har de fokus på i virksomheden. Hun bakker derfor op om, at flere unge – uanset størrelse og køn – skal søger ind i bygge- og anlægsbranchen.

Taler samme sprog  
Det er ofte hørt, at kvinder fravælger en karriere i bygge- og anlægsbranchen på grund af tonen på byggepladsen – eller rettere sagt håndværker-jargonen. Selvom humor og godt kollegaskab virker appellerende, er flere kvinder nervøse for, om de passer ind eller, om tonen bliver for grov.

Men også den myte kan Annette aflive. Hun er meget tilfreds med omgangstonen hos Storm Møbler. Ude på de større byggepladser kan der godt gå lidt skurvognsnak i den – som Annette betegner det – men det er ikke noget, som hun føler sig utryg ved. Ifølge Annette er der en god omgangstone i bygge- og anlægsbranchen, og det kan blandt andet skyldes, at tonen har ændret sig inden for de seneste år.

– Omgangstonen har ændret sig meget. Det er da helt sikkert rigtigt, at sproget på byggepladser var hårdere for 30 år siden. Men dengang var hverdagen en anden. Tiden har ændret sig, og det samme har tonen, siger Annette, og fortsætter:

– Jeg har aldrig oplevet, at vi taler grimt til hinanden. Nogle gange kan snakken da godt være lidt plat, men det kan man kun grine af, smiler Annette, der føler sig godt tilpas med at omgås mange mænd i sit arbejde.

– Jeg har jo altid arbejdet sammen med mænd, så det er ikke noget, jeg tænker så meget over, fortæller hun.

I 1988 tog Annette en træteknikeruddannelse. Her var hun én af de to første kvinder, der tog uddannelsen, og det har hun god grund til at være stolt over. At være en af de første kvinder i branchen har aldrig skræmt Annette. Det har derimod givet hende selvtillid og viljestyrke til at føre sine drømme ud i livet.

Udover Annette har virksomheden en kvindelig snedkersvend ansat, som har været i virksomheden i ca. 18 år. De to har derfor fulgt hinanden gennem mange år og kender hinanden rigtig godt. Ikke kun fordi de begge to arbejder hos Storm Møbler, men også fordi de er udlært på samme værksted tilbage i begyndelsen af 80’erne. Udover Annette og hendes kvindelige svend har der været flere kvindelige lærlinge ansat i firmaet.

Læs også: "En af Danmarks mest eftertragtede møbelsnedkere"

 


Annette er et stort forbillede for unge piger der overvejer en karriere inden for bygge- og anlægsbranchen. Hun bakker desuden op om, at flere unge – uanset køn – bør se i den retning.


Et nyt gelænder i en trappeopgang må tage højde for rummets stil og tidsperiode for at bevar det visuelle udtryk i gamle bygninger.


Snedkerarbejde kræver præcisionsarbejde og tålmodighed, fortæller Annette, der arbejde grundigt med både materialer og værktøjer for at opnå et helt unikt gelænder.


Der er mange små detaljer, der skal passe sammen. Derfor kræver det nøje opmåling og tildannelse at lykkes med flot gelænder.
 

Læs flere artikler fra Snedkersektionen

Om Boss Ladies

Projektet Boss Ladies vil de næste tre år besøge landets folkeskoler i et forsøg på at få flere piger i afgangsklasserne til at se muligheder i en fremtid som håndværker. Det er kvindelige håndværkere, der skal være rollemodeller på folkeskolerne og få flere piger til at vælge en erhvervsuddannelse. I forbindelse med projektet vil pigerne i 8. og 9. klasse blandt andet blive tilbudt at komme i praktik på en virksomhed.

Bag projektet står Foreningen Divers. Dansk Byggeri, 3F, Dansk El-forbund, TEKNIQ Installationsbranchen, Blik og Rør og Danske Malermestre og KL er projektets partnere.

Projektet er støttet af Nordea-fonden, Grundejernes Investeringsfond, samt Bygge-og anlægsbranchens Uddannelsesfond.