Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Det, vidste du ikke om juletræet!

Juletræet er julens midtpunkt, men hvor meget ved du egentlig om træet, der i december står stolt og lyser i stuen? Vidste du for eksempel, at der sælges 1,5 millioner juletræer i Danmark, og at grantræet bruges i spær, vinduer og violiner?

Juletræstraditionen kom til Danmark for cirka 200 år siden fra Tyskland, hvor traditionen går endnu længere tilbage. Op i gennem 1800- og 1900-tallet tog traditionen fart og i dag sælges der over 1,5 millioner juletræer i Danmark.

Rødgran, nordmannsgran og nobilis (ædelgran) er de tre mest populære juletræsorter i Danmark. Sidstnævnte anvendes mest af alt som pyntegran på grund af sine nærmest sølvfarvede grannåle.

Et (jule)træ med flere funktioner
Rødgran, nordmannsgran og nobilis (ædelgran) bruges dog langt fra kun som juletræer.

– Grantræ er for eksempel et godt byggemateriale til vinduer og beklædninger, fordi det fra naturens side har en lukket cellestruktur, der virker vandafvisende. Desuden bevarer grantræ i høj grad sin oprindelige og naturlige form og vrider sig mindre end for eksempel lærk, siger branchechef i Snedkersektionen i Dansk Byggeri, Frederik Waitz Søborg.

Rødgran bruges i form af tømmer, planker, brædder og lægter til alle former for bygningskonstruktioner. Fra Sverige importeres planker og brædder af rødgran til den danske produktion af spær og limtræ. Dansk rødgran anvendes ikke til disse formål, fordi styrken og kvaliteten normalt ikke er høj nok. 

Nordmannsgran bliver ligesom rødgran brugt som bygningstømmer. Men det bliver også brugt som blindtræ i møbelplader. Med blindtræ menes, at det anvendes som indlæg i møbelplader, så de bliver stabile, og kaldes derfor også for afspærringstræ. En møbelplade kan bestå af nordmannsgran, men det skjules ved at lime finér af en anden træsort udenpå pladen. Nordmannsgran af rigtig høj kvalitet bruges også som bund i violiner.

Nobilis (ædelgran) opskæres og anvendes i flæng med rødgran til blandt andet konstruktionstræ i form af spær, taglægter og søljer. Derudover anvendes fine kvaliteter af smalringede, gamle stammer til træ i eksempelvis strengeinstrumenter og orgler. 

Fyrretræet er juletræsorternes kusine og bliver sjælendt anvendt som juletræ, men udgør derimod en betydelig andel af det træ, der bruges i byggebranchen som for eksempel vinduer, døre, møbler og gulve. Fyrretræ er specielt velegnet til vinduer og døre, da kernen i fyrretræ har en høj fasthed og optager lidt fugt. Fyrretræets kernetræ her et naturligt højt indhold af harpiks, der reducerer risikoen for råd og svamp, og gør fyrretræsvinduer og -døre modstålige for december-sne, regn og blæst.

Først skal træet vises, siden skal det spises
Nu har du lidt ekstra paratviden med til den 24. december, når der skal danses om juletræet. 

- Nyd julen og træet; Snedkersektionen i Dansk Byggeri.

 
 

Læs flere artikler fra Snedkersektionen