Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Træet vandt, da Amalie skulle vælge en uddannelse

Amalie Maar havde gang i overstregningstusserne, da hun skulle vælge en erhvervsuddannelse. Til sidst stod der bygningssnedker tilbage. Et valg, som Amalie har været meget tilfreds med. Se film i bunden af artiklen.

Fotos: Klaus Sivbæk

Som så mange andre unge stod Amalie Maar tilbage med et svært uddannelsesvalg, da hun havde fået studenterhuen på hovedet. Én ting var hun dog ikke i tvivl om: Hun ville starte på en erhvervsuddannelse og i et fag, hvor hun kunne bruge sine kreative interesser. 

Amalie Maar valgte at blive bygningssnedkerelev, men det krævede en større indsats at nå frem til lige præcis den uddannelse. 

- Jeg udskrev en seddel med alle erhvervsuddannelser og tog tre overstregningstusser og gik i gang med udelukkelsesmetoden. En farve for totalt no go, en anden farve for muligvis og en tredje farve til ”det ved jeg ikke, hvad er”, fortæller Amalie Maar, som læste om en lang række uddannelser og efterhånden nåede frem til, at listen indeholdt blot en enkelt uddannelse: bygningssnedker.

- Det at arbejde med træ tiltaler mig utrolig neget. Det dufter godt og er et levende materiale - det var bare lige mig. I modsætning til tømreruddannelsen skal du som snedker forbi maskinværksteder, og det syntes jeg jo var fedt. Du kan enten blive møbelsnedker, maskinsnedker eller bygningssnedker, og for mig gjaldt det om ikke at afgrænse mit fag, men få en uddannelse, som udvider mit fagområde. Hvis du gerne vil lave møbler, kan du godt gøre det som bygningssnedker, for du lærer hele forståelsen af træet som materiale, og hvordan det arbejder, forklarer Amalie Maar. 

Gode jobmuligheder
Amalie Maar fandt hurtigt ud af, at jobmulighederne er bedre som snedker end tømrer. Derudover var titlen som snedker mere tiltalende end tømrer, fordi det lyder mere feminint i Amalie Maars ører. 

Da uddannelsesvalget var på plads, begyndte Amalie Maar på teknisk skole. Efter grundforløbet fik hun en læreplads med fuld uddannelsesaftale i byggefirmaet P. Winther Jespersen i København. Amalie tog svendeprøven i marts 2018 og er i dag ansat i et mindre byggefirma, Ocular, ligeledes i København. 

Amilie er Boss Ladie
Amalie Maar er en af de unge kvinder, der stiller op for Boss Ladies-projektet i håb om, at flere piger får øjnene op for de mange muligheder, der ligger i håndværker- eller teknikeruddannelserne.

- Det er et utroligt positivt initiativ. Der mangler opmærksom om det. Jeg kan mærke, at folk bliver overraskede, når jeg kommer i kassevognen fuld af værktøj og banker på døren og begynder at bære gipsplader ind. Det er simpelt hen så fremmed for dem, at det er en kvindelig håndværker, der dukker op. Men folk er mega-komplimenterende. Jeg bliver tit stoppet på gaden ved min bil af ældre mennesker, der spørger: Er det dig, der kører i den bil? Et det dit alt det værktøj? Det er jo herligt, men for mig er det min hverdag, men jeg kan mærke, at Danmark mangler det billede af, at vi kvinder faktisk også er i fagene, siger Amalie Maar.

Se mere om Boss Ladies 

Læs flere artikler fra Snedkersektionen

Boss Ladies

Bag Boss Ladies står: 

 • Nordea-fonden
 • Bygge og anlægsbranchens uddannelsesfond
 • Grundejernes Investeringsfond
 • STARK Fonden
 • Blik og Rør
 • Tekniq
 • KL
 • 3F
 • Dansk Byggeri
 • Dansk El-forbund
 • Malerforbundet
 • Divérs
 • EnRigtigMaler